STARTSIDA
STARTSIDA
Kontakt
Vad är stroke?
» Hur uppkommer stroke?
» Riskfaktorer
» Vad är TIA?
» Lär dig känna igen stroke
» Kan stroke förebyggas?
» Konsekvenser efter stroke
» Dolda funktionsnedsättningar
» Rehabilitering
» Vanliga frågor och svar
» Strokeenhet
Vad gör vi?
Bli medlem
Föreningarna
Anhöriga
Juristen har ordet
Strokedagen
Webb-Butik
Forskning & ansökan
Gåva till Strokefonden
Utbildning
Nyheter
Filmer
Länkar
Press
Samverkanspartners
Stroke i media
Talande Webb
In English
Sök

 
Bild

Dolda funktionsnedsättningar

Eftersom hjärnan styr alla våra funktioner kan en skada påverka vilken som helst av dem. En del funktionsnedsättningar är synliga medan andra inte syns utanpå, men kan vara minst lika jobbiga att leva med som de synliga. På den här sidan beskriver vi kort några av de vanligaste dolda funktionsnedsättningarna: problem med minne, uppmärksamhet och trötthet.
Dessa tre är nämligen starkt förknippade med varandra:
Den som är trött får svårt att koncentrera sig. Den som har svårt att hålla koncentrationen får svår att lagra in nya uppgifter. Den som koncentrerar sig hårt känner snart av hjärntröttheten...

Hjärntrötthet

Hjärntrötthet, även kallad fatigue, är en av de vanligaste konsekvenserna efter stroke. För de flesta avtar den med tiden, men kan vara långvarig och för en del blir hjärntröttheten bestående.
En stor del av hjärntröttheten beror på att hjärnan har svårt att sortera alla sinnesintryck, till exempel när det blir för mycket syn- och/eller ljudintryck så tar det på energin. Konkreta exempel på det kan vara att handla, att se på TV, umgås med flera, sitta på möte, att åka buss med mera. Att laga mat blir också svårt, då det krävs planering, koncentration och utförande, vilket kräver tankekraft och då slår hjärntröttheten till.

OBS Lider man av hjärntrötthet så betyder det inte att man jämt är trött. De flesta har mest energi på morgonen/förmiddagen, sedan avtar den. Glöm inte att det är viktigt att växla aktivitet med vila.


Boktips! "När hjärnan inte orkar"
Författare är fil dr Birgitta Johansson, specialist i neuropsykologi och Lars Rönnbäck, professor och överläkare Lars Rönnbäck. Boken beskriver vad hjärntrötthet är, hur den yttrar sig, vad som triggar igång den, vilka behandlingar som finns och mycket mer. En viktig bok för den som är hjärntrött, anhöriga, arbetskamrater..
Kan beställas här i vår webbutik. Den finns även som ljudbok.

Minnessvårigheter

Att få svårigheter med minnet är en vanlig osynlig konsekvens efter stroke. Oftast är det är närminnet som påverkas. Men även andra delar av minnet kan bli påverkade.
Att leva med minnesstörningar försvårar vardagen – många känner sig osäkra på sig själva eller misslyckade eftersom de ofta glömmer.

Nedsatt uppmärksamhet

Uppmärksamheten/koncentrationen blir ofta påverkad efter stroke. Det kan bli svårt att fokusera på en uppgift en längre stund och att göra flera saker på en gång. Det kan också bli svårt att hänga med i ett samtal om flera talar på en gång, "filtret" som sållar bort alla oväsentliga ljud finns inte kvar. Många får svårt att "hålla tråden" i ett samtal eller en aktivitet.

Att leva med dolda funktionsnedsättningar

Det tar ofta tid att lära sig att leva med dessa funktionsnedsättningar, i början fokuserar de flesta på det som syns, till exempel på handen och/eller benet som inte hänger med.
Längre fram när man märker att minnet, bristen på uppmärksamhet och tröttheten ställer till det i vardagen så är det viktigt att försöka hitta olika strategier och hjälpmedel för att klara av vardagen.


Skriv ut Skriv Ut-ikon
Måsholmstorget 3, 127 48 Skärholmen
Tel: 08-721 88 20, Fax: 08-721 88 29

info@strokeforbundet.se

Strokefonden pg. 90 05 30-7, bg. 900-5307
Tel: 0200-883131

Organisationsnr: 802009-9332