STARTSIDA
Kontakt
Vad är stroke?
Vad gör vi?
Bli medlem
Föreningarna
Anhöriga
Juristen har ordet
Strokedagen
» 2016
» 2015
Webb-Butik
Forskning & ansökan
Gåva till Strokefonden
Utbildning
Nyheter
Filmer
Länkar
Press
Samverkanspartners
Stroke i media
Talande Webb
In English
Sök

 
STROKE-Riksförbundet

Bild

Strokedagen

Strokedagen arrangeras årligen den andra tisdagen i maj. Då går våra föreningar ut på gator och torg för att sprida kunskap om stroke.

I menyn till vänster kan du läsa om vad som hände under Strokedagen 2015 och 2016.

Strokedagen 2017

I år inföll Strokedagen den 9 MAJ

Temat i år var AKUT-testet. Detta för att rikta uppmärksamhet mot och belysa vikten av att känna igen symtomen på stroke så att den drabbade snabbt får vård. I praktiken är det nästan aldrig den som får en stroke som larmar utan personer i närheten. Därför är det av största vikt att alla känner till AKUT-testet, stroketestet som räddar liv.

Kan du AKUT-testet? Testa dig själv här!
Bild
Bild

AKTIVITETER på Strokedagen den 9 maj

BODEN
Strokeföreningen i Boden kommer att vara på Entergallerian kl. 10.15-14.00. För blodtryck svarar apoteket Laxen, information om stroke av strokesjuksköterska från Sunderby Sjukhus, om det inte tillstöter något akut, i det fallet kommer vi att informera. Sist men inte minst kommer vi visa att vi finns.

ESKILSTUNA - Fristadstorget kl. 11.00 – 14.00
STROKE har många ansikten - Kom och gör AKUT-testet med:
STROKE-Riksförbundets förbundsordförande Ove Puisto, Kolsva
Överläkare Bo Danielsson, Specialist i neurologi
Strokesjuksköterskan Linnéa Fransson
Rehab, Karin Syk Zakrisson
Hjälpmedelscentralen Åsa Arvidsson + tekniker
Frivilligcentralen
Hjärt & Lung lokalförening
Föreningsmedlemmar svarar gärna på frågor

Kommunen ställer upp och bidrar med ljudanläggning/musik, bord, stolar och tält samt marknadsför dagens program i webben, hemsidan, tidningen, facebook, twitter.... you name it! En trygg samarbetspartner som har kunskap om att göra dagen till den bästa.

STROKE-Riksförbundets förbundsordförande Ove Puisto berättar, samtalar och intervjuar bland andra strokesjuksköterskan Linnéa.
Överläkaren Bo Danielsson, specialist i neurologi, berättar bland annat om den nationella Strokekampanjen och svarar på frågor.
En tekniker och konsulent från Hjälpmedelscentralen visar olika hjälpmedel och ger råd. Frivilligcentralen berättar om sitt arbete, hur man kan förbättra livssituationer med hjälp av frivilliga. Hjärt & Lung lokalförening är med tillsammans med oss andra och för ut sitt budskap.

Våra medlemmar kommer under dagen att röra sig ute bland folket med akut-kort och be dom att komma till vårt tält för ytterligare information. Medlemmarna har gula västar på sig och kommer gående/rullande för att marknadsföra vår förening och STROKE-dagen. Vi hoppas på en TOPPEN-DAG i Eskilstuna.

FALKÖPING
Informationsmaterial finns i Falköpings Bibliotek och på Sjukhusets Rehabavdelning samt InformationsCentrum Dagcentralen Läkaren. Välkomna!

GÄVLE
Gävle strokeförening kommer att vara på ICA-Maxi Gävle och erbjuda gratis blodtryckskontroll samt informera om stroke kl. 11.00-14.00

GÖTEBORG
Strokeföreningen Västra Götaland bjuder in till föreläsning på Vegasalen, Vegagatan 55 i Göteborg kl 16.00-19.00.
Kl. 16.00 Presentation av förbund och förening.
Kl. 16.30 Britt Losman pratar om hjärntrötthet efter stroke och berättar om Kraniosakral behandling som är en metod som gör att hjärntröttheten efter stroke kan minska. Läkaren Lars Rönnbäck är bakom idén. Läs mer på hemsidan www.djupläkning.se
Kl. 17.00 Lars Rosengren, som är föreståndare för Stroke Centrum Väst, adjungerad professor i neurologi med särskild inriktning mot stroke, Sahlgrenska akademin (SA), Göteborgs universitet föreläser om TIA. (TIA – Transitorisk Ischemisk Attack – är en snabbt övergående tillfällig syrebrist i något av hjärnans blodkärl. TIA orsakas av en liten propp som löses upp efter en kort tid).
Efter föreläsningen blir det frågestund.
Ingen kostnad eller anmälan. Strokeföreningen bjuder på förfriskningar

HALMSTAD
Strokeföreningen i Hallands län, i samarbete med Regionhandikapprådet i Halland och strokeenheterna Hallands sjukhus, hälsar varmt välkommen till Alla Hjärtans Hus, Kyrkogatan 3, Halmstad - Fri entré!

13.30 Information om stroke, sjukdom, behandling m m - Annika Svensson, Strokesjuksköterska, Hallands sjukhus Halmstad
14.20 Neurorehabteamet informerar om sin verksamhet
14.50 Paus - Vi bjuder på frukt och dricka!
15.15 Rehabilitering efter stroke och vikten av den i vardagen - Anna Karlsson, Leg sjukgymnast, Neurooptima
16.00 Avslut

HELSINGBORG
Informationsbord på Helsingborgs lasarett med informatörer mellan kl. 10.00-14.00

HÅBO
Strokeföreningen Håbo finns på plats i Bålsta Centrum kl. 11.00-15.00.
Från klockan 13.00 får vi besök av aktivitetsledarna Anette Wernblom och Karin Fernström samt leg sjukgymnast Ulrika Maniette från Håbo kommun som informerar om ”Träffpunkt Pomona för gemenskap och hälsa”.
Välkommen att besöka oss i Bålsta centrum!

HÄSSLEHOLM
Kom till "Stroketältet" på Stortorget mellan kl. 10.00 - 13.00
Strokeföreningen Hässleholm informerar om stroke och om hur stroke kan förebyggas. Du kan få ditt blodtryck och Tum-EKG kontrollerat. Vi finns på plats för att svara på dina frågor

Föreläsning i ”Senioren”
14.00-15.00 Neurolog Magnus Esbjörnsson – ”Nyheter inom akutvård och förebyggande behandling vid stroke”
15.00 Bo Kroon, överlevaren, berättar om ”Stroke mitt i livet”

Välkomna! Hässleholms sjukhusorganisation, primärvård och kommun i samarbete med Strokeföreningen.

HÖGANÄS
Alla välkomna till Brorsbacke kl. 14.00. Maj föreläser om – Stroke mitt i livet- Stroke har många ansikten. Annemarie, Alf och Margaretha berättar om sina erfarenheter av stroken de drabbats av, och att leva ett gott liv efter stroken. Vi har ett informationsbord och bjuder på kaffe.

KALIX
Strokeföreningen Kalix, i samarbete med ABF och NLL, välkomnar alla till Galleria Kalix kl 12.00-16.00. Är du i riskzonen? Medverkande: Vårdpersonal från Kalix Sjukhus. Gratis blodtryckstagning. Come and test your blood pressure for free.

Strokeföreningen Kalix finns på plats och informerar.

KRISTIANSTAD
Strokeföreningen i Kristianstad med omnejd samt strokesjuksköterskor finns på Centralhallen på Centralsjukhuset i Kristianstad kl.10.00-15.00. Kom och gör Akuttestet hos oss! Vi informerar om stroke, delar ut informationsblad och har medlemsvärvning. Möjlighet till blodtrycksmätning. Annonsering i lokaltidningen Kristianstadsbladet.

LINKÖPING
Strokeföreningen i Linköping med omnejd kommer att ha full aktivitet från förmiddag till sena kvällen; vi delar ut AKUT-kort på stan, annonserar och eventuellt blir det en intervju i Corren-tidningen. På Universitetssjukhuset, vid både Norra och Södra entrén, kommer blodtryckstagning att erbjudas med information angående Akut-kortens innebörd m.m. Under eftermiddagen blir det arrangemang på Fontänen i Vagnhallen, där Region Östergötland är inbjudna för att informera om ”Journalen på nätet”, Birgitta Andersson musikterapeut ska underhålla oss med ”Sångens glädje i livet” samt berätta om varför musik är en viktig ingrediens i livet. Strokeföreningens ordförande inleder med information kring AKUT, varför det är viktigt att känna igen symtom till strokeinsjuknande och hur viktigt det är att snabbt komma under läkarvård osv. Det erbjuds även här blodtryckstagning för de som är intresserade. Kaffe med dopp kommer att serveras.

LULEÅ
Strokeföreningen i Luleå kommer att stå på Sunderby sjukhus kl 11.00-14.00 och ha ett samarbete med strokeavdelningen som kommer att vara med och kolla blodtryck och svara på frågor.

LYCKSELE
Strokeenheten vid Medicin- och rehabiliteringskliniken vid Lycksele lasarett arrangerar strokedagen på S:t Mikaelsgården, kl 13-16.
Medverkande: Neuropsykolog Malin Nygård, författaren Kent Lundholm. Personal från strokeenheten vid Medicin- och rehabiliteringskliniken vid Lycksele lasarett, personal från Sjukhuskyrkan och Studieförbundet Vuxenskolan.
Utställning/information i entrén.
OBS, EXTERNT ARRANGEMANG

MALMÖ
Strokeföreningen Malmö uppmärksammar Strokedagen på SUS Malmö, Foajén, Jubiléumsaulan, Jan Waldenströms gata 5, kl 12.00-17.00. Ett samarrangemang mellan Verksamhetsområde Neurologi och Rehabiliteringsmedicin (VO NRM) och Patientforum vid Skånes universitetssjukhus samt flera patientföreningar.
12.00–14.00 Blodtrycksmätning, personal från VO NRM, SUS
12.00–14.00 Utställare och Patientföreningar i foajén till aulan
14.00–17.00 Föreläsningar om stroke
14.00–14.05 Akut stroke. Hélène Pessah Rasmussen överläkare, VO NRM, SUS
14.05–14.50 Teambaserad akut strokevård. Anna Winckler, leg sjukgymnast,
och Mats Eriksson, sjuksköterska, VO NRM, SUS
14.50–15.20 Akut behandling av subaraknoidalblödning. Erik Kronvall, neurokirurg, överläkare, VE Neurokirurgi, SUS
15.20–15.45 Paus med frukt och vatten, utställning i foajén
15.45–16.30 Propplösande behandling. Petrea Frid, ST-läkare, VO NRM, SUS
16.30–16.40 Rädda hjärnan. Mats Rosvall, överläkare, VO NRM, SUS
Det finns tid till frågor i anslutning till föreläsningarna
Välkommen! Fri entré (300 platser), ingen förhandsanmälan
Patientforum Malmö - Sjukhusbiblioteket 040-33 80 30 www.skane.se/sus/patientforum

Strokeföreningen Malmö kommer dessutom att synas på en eller ett par platser i stan, beroende på hur många frivilliga vi kan mobilisera.

MARIESTAD
Strokeföreningen Skaraborg/Nätverk MTG (Mariestad, Töreboda, Gullspång) finns på Lundstedts Konditori i Mariestad kl 10.30-12.00. Där ges personlig information och det finns litteratur om stroke och rehabilitering. Medlemsvärvning. Vi bjuder på kaffe! Välkomna!

MOTALA/MJÖLBY
Strokeföreningen i Motala/Mjölby med omnejd lämnar informationsmaterial med mera på följande bibliotek som medverkar med litteratur om stroke och rehabilitering och hälsosam livsstil med mera: Mjölby, Skänninge, Mantorp, Väderstad, Borensberg, Ödeshög, Boxholm och Motala.
I Vadstena informerar Roland Persson om stroke kl 10.00-12.00 samt ger ut informationsmaterial.
Lasarettet i Motala A-entrén informerar strokeföreningen tillsammans med
strokemottagningen mellan kl. 13-15 informera om att tid är livsviktigt vid stroke.
I Valdemarsvik har länsföreningen i Östergötland i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Apotek, bibliotek och sjukgymnastiken på Vårdcentralen informationsmaterial om akutappen och vikten av snabbt omhändertagande vid stroke.

NORRKÖPING
Strokeföreningen i Norrköping kommer att stå på Mirum Galleria kl 11.00-17.00 där två strokesjuksköterskor finns på plats hela dagen.

Vi gör en uppföljning på Ingelstad shopping på fredagen den 12:e 11.00-17.00 (vårt största köpcentrum)

Korta föredrag kommer att ske var 17 :e min med "larmklocka" som ringer, såväl på Strokedagen den 9 maj som på fredag den 12 maj.

NYKÖPING
Strokeföreningen Nyköping kommer att finnas i Gallerian Axet i city. Nyköpings stroke-ssk kommer att medverka. Vi informerar och tar blodtrycket på den som önskar. Vi planerar ett litet tävlingsmoment i samband med information angående Akuttestet. Hemköp sponsrar med fruktkorg som vi bjuder våra besökare på. Vi har även försäljning av hemslöjd till stöd för vår lokala förening. Vi annonserar i vår lokaltidning samt på alla vårdcentraler med mera. Med hopp om en trevlig och informativ dag!

OSKARSHAMN
Strokeföreningen Oskarshamn kommer att finnas på Flanaden Oskarshamn kl. 10.00-13.00 med posterutställning och utdelning av broschyrer. Strokesjuksköterskor tar blodtryck. Föreningen kommer även att vara på Maxi Oskarshamn kl. 10.00-12.00 med posterutställning och utdelning av broschyrer.

PITEÅ
Strokeföreningen Piteå kommer att vara på Gallerian i Piteå och informera om stroke. Vi delar ut STROKE-Riksförbundets foldrar och material. Förhoppningsvis kan vi låna en BT-mätare så att vi kan kolla blodtrycket av våra besökare om de önskar det, tyvärr kunde sjukhuset inte skicka någon personal p g a underbemanning.

SALA-HEBY
Strokeföreningen Sala-Heby kommer att vara på Torget i Östervåla mellan 11.00–14.00.
Förhoppningsvis kommer även en ambulans ha möjlighet att närvara.
På kvällen 18.00 träffas vi i Korskyrkan. Där kommer en ambulanssjuksköterska berätta om sin verksamhet.

Varmt välkomna! Ingen anmälan eller avgift.

SKELLEFTEÅ
Skellefteå strokeförening delar ut broschyrer på City kompaniet nedre plan kl. 11.00-15.00. Personal från Apoteket kollar blodtrycket kl. 12.00-14.00.

SKÖVDE
Elins Eplanad deltar strokesköterska samt sjukgymnast och arbetsterapeut från strokeenheten på Skaraborgs Sjukhus i Skövde (SkaS) med personlig information om stroke och rehabilitering. Strokeföreningens Nätverk Skövde deltar med blodtrycksmätning av sjuksköterska och visar ett bildspel om föreningens omfattande verksamhet. Även nya medlemmar är hjärtligt välkomna. Varmt välkomna!

SOLLEFTEÅ
Strokeföreningen Sollefteå kommer att vara utrustade med "Strokevästar" för att informera och dela ut material vid ICA Kvantum Sollefteå och ICA Nyland

STOCKHOLM - Strokeföreningen i Stockholms län
Det är nästan aldrig den som får en stroke som larmar utan personer i närheten. Därför är det så viktigt att alla känner till AKUT-testet, stroketestet som räddar liv.
Utställning och föreläsning på Stockholms Sjukhem, Mariebergsgatan 22, Magnus Huss aula kl 16.30-18.30. Moderator: Kjell Holm, STROKE-Riksförbundet
16.30 Utställningen öppnar
17.00 Sjukhusdirektör Karin Thalén hälsar välkomna
17.10 Från akutvård till rehab - vad kan vi erbjuda strokedrabbade idag? Överläkare Ellinore Richardson presenterar Stockholms Sjukhems strokerehabilitering
17.30 Stroke och sedan? - Marie Svendenius delar med sig av sina erfarenheter som anhörig
17.50 Paus - vi bjuder på frukt och dryck
18.10 Hjärna tillsammans - Kerstin Wiberg presenterar projektets arbete med att utveckla stödet till den som drabbats av stroke eller annan förvärvad hjärnskada
18.30 Kjell Holm, STROKE-Riksförbundet, avslutar
Fri entré, föreläsningen är öppen för alla intresserade, föranmälan behövs inte men antalet platser är begränsat - Välkomna!

STOCKHOLM - Lokalföreningen Norrort
Strokeföreningen Stockholm - Norrort kommer att finnas på Apoteket Hjärtat (1 tr upp) i Täby Centrum kl.14.00-16.00.

STOCKHOLM - Lokalföreningen Södertörn
Strokeföreningen Stockholm - Södertörn kommer att finnas på Haninge centrum kl. 11.00-14.00 och på Huddinge sjukhus kl. 11.00-14.00 samt även den 10 maj på Gallerian i Nynäshamn kl. 11.00-14.00

SUNDSVALL
Sundsvall-Medelpads strokeförening ska stå i Entrén på sjukhuset i Sundsvall kl. 13.00-15.00 och informera om och svara på frågor samt dela ut material. Annons i Sundsvalls Tidning på lördag.

SÖDERTÄLJE
Södertälje strokeförening finns på följande platser för att informera, och vid några ställen finns möjlighet att testa blodtrycket:
Södertälje sjukhus stora entrén kl. 13.00-16.00 (blodtryckstagning)
Lunagallerian, Södertälje utanför Apoteket kl. 14.00–17.00 (blodtryckstagning)
ICA Maxi, Vasa handelsplats Södertälje, utanför Apoteket kl. 13.00–16.00
Tumba centrumutanför Apoteket Kronan kl. 14.00–17.00

TIDAHOLM
Strokeföreningen Skaraborg/Nätverk Tidaholm finns på Gamla Torget och Kyrkans Hus kl 10.00-13.00. Personlig information och litteratur om stroke och rehabilitering, Medlemsvärvning. Informationsmaterial på Tidaholms Bibliotek. Välkomna!

TRANÅS
Information och blodtrycksmätning samt utdelning av broschyrer på Kronans Apotek kl. 10.00-13.00.

UMEÅ
Strokeföreningen Umeå med omnejd hälsar välkomna till Frälsningsarméns lokal,
Kungsgatan 47 kl 12.15
för att lyssna till två intressanta föreläsningar

Marie Eriksson, docent och förest. Riksstroke - Strokevård på lika villkor
Anna Bråndal, leg. Fysioterapeut och Med. Dr Hjärntrötthet efter stroke – vad kan man göra?

Sjuksköterskestudenter kommer också att kunna ta ditt blodtryck efter föreläsningen mellan 13.00– 15.00. Allt kostnadsfritt!

VÄREND
Strokeföreningen Värend uppmärksammar strokedagen med information om stroke i lasarettets foajé kl 10.00 - 12.30 och GRATIS blodtrycksmätning utförs av strokesjuksköterskor kl. 10.00 - 11.00. Medlemmar i Värend kommer också att finnas i lasarettets foajé för att ge muntlig information, dela ut broschyrer och foldrar då AKUT-kortet är en mycket viktig information.

Onsdagen den 10 maj kl 17.00 föreläser neurolog Fredrik Schön om vad som händer inom strokevården. Lokal: Restaurang Strandbjörket, ingång apotekshallen.

VÄRNAMO
Strokeföreningen Värnamo har information i Sjukhusets centralhall tillsammans med strokesköterskor och rehabpersonal kl. 10.00-14.00.

Ostkakekalas för patienter, personal och anhöriga på Strokeavdelningen kl 14.30.

VÄSTERÅS
Strokeföreningen i Västmanlands län och Strokeföreningen i Västerås i samarbete med ABF inbjuder till föreläsning på Västerås Stadsbibliotek kl 18.00-19.30. Fri entré, ingen föranmälan.

Vad händer om jag får en stroke? Hélen Eriksson, sjuksköterska vid stroke-enheten, Västerås sjukhus, föreläser om vad som händer i hjärnan, vilka konsekvenser en stroke kan få och om hur den som fått en stroke blir omhändertagen.

VÄSTRA MÄLARDALEN
Strokeföreningen Västra Mälardalen finns på plats på Mötesplats Tunadal i Köping kl. 14.00. Deltagande av personal från ambulansen som informerar om sin verksamhet och även visar upp en ambulans på plats utanför lokalen. Deltagande även av aktivitetsteamet på mötesplats Tunadal samt från Stadsbiblioteket i Köping.

YSTAD med omnejd
Strokeföreningen Ystad med omnejd inbjuder till föreläsning på Lasarettet i Ystad, Blå rummet, matsalen, Krogdammsvägen 6. Vi vänder oss till allmänheten, strokedrabbade, närstående och till all den personal som i sin yrkesutövning vårdar, rehabiliterar och planerar för vardagen och i övrigt stöttar och hjälper de strokedrabbade och till lärare och elever vid vårdskolan.
10.00-12.00 Informationsbord i Lasarettsentrén och på Vårdcentralen
14.00-14.15 Enhetschef Lina Hansson inleder Strokedagen
14.15-14.45 Överläkare Ulla-Brita Borgquist informerar om stroke
14.45-15.00 Margareta Bösgård Nilsson ordförande i Strokeföreningen Ystad med omnejd informerar om verksamheten
15.00-15.30 Sjukgymnast och arbetsterapeut informerar om sina arbeten
15.30-16.00 Paus - Kaffeservering
16.00-16.30 Fredrik och Gunilla Lindorff: Tankens Kraft
16.30-16.45 Sofie Woge visar en stödvante
16.45-17.00 Frågor och diskussion - Avslutning
Alla är hjärtligt välkomna!
Vid frågor kontakta; Lina Hansson, 0411-99 55 75 eller Kerstin Olsson, 0411-141 43

Onsdagen den 10 maj kl 10.00-14.00 har vi informationsbord i entrén på Simrishamns Sjukhus. Vi vill sprida information om stroke och lära ut hur man upptäcker stroke. Vid misstanke på stroke ring 112!

ÄNGELHOLM
Gunnel och Gunnar informerar från kl. 14.00 Informationsbord med nya broschyrer.

ÖREBRO
Strokeföreningen Örebro län och Strokerådet i Örebro län bjuder in till föreläsning på Universitetssjukhuset Örebro i Bohmansson-salen,B-huset mellan kl 14.00-17.00.

Christina Larsdotter, ny ordförande i Strokeföreningen Örebro Län inleder
14.00 – 14.30 AKUT-testet - Sofie Säterlind, Strokekoordinator USÖ
14.30 – 15.00 Trombolys och trombektomi - Martin Gunnarsson, Läkare USÖ
15.00 – 15.30 Vården på en strokeenhet - Pernilla Nilsson, Strokesjuksköterska Karlskoga
15.30 – 16.00 PAUS
16.00 – 16.30 Utredning och förebyggande behandling efter stroke - Martin Johansson, Läkare Lindesberg
16.30 – 17.00 Mobila stroketeamet - Pernilla Nilsson (ev någon annan föreläsare)

Material finns från STROKE-Riksförbundet och Örebro Läns Strokeförening.
Ytterligare information lämnas av Christina Larsdotter 070-362 40 37 eller Bengt Karlsson 076-189 80 31.

ÖRNSKÖLDSVIK
Strokeföreningen i Örnsköldsvik finns i Föreningarnas hus kl 11.00-14.00. Information, blodtrycksmätning och filmvisning. Det bjuds på soppa och smörgås. Välkomna!

ÖSTERSUND
Stroke Länsföreningen Jämtland-Härjedalen och strokeföreningen Östjämtland informerar hur du kan lära dig upptäcka stroke i tid samt hur du kan förebygga stroke genom livsstilsförändringar.
Kom till Östersunds sjukhus i foajén kl. 10.00-15.00 och träffa Stroke Länsföreningen, strokesjuksköterskorna och mobila Stroke-Teamet. Här kan du ställa frågor, få information och kolla ditt blodtryck helt gratis och utan tidsbokning. Afasiföreningen kommer också att finnas på plats.
Kom till ICA Hörnan i Kälarne kl. 11.00-14.00 och träffa Strokeföreningen Östjämtland som informerar hur du kan förebygga stroke och lära dig upptäcka stroke i tid. Vi bjuder på kaffe!


Skriv ut Skriv Ut-ikon
Måsholmstorget 3, 127 48 Skärholmen
Tel: 08-721 88 20, Fax: 08-721 88 29

info@strokeforbundet.se

Strokefonden pg. 90 05 30-7, bg. 900-5307
Tel: 0200-883131

Organisationsnr: 802009-9332