STARTSIDA
STARTSIDA
Kontakt
Vad är stroke?
Vad gör vi?
Bli medlem
Föreningarna
Anhöriga
Juristen har ordet
Strokedagen
Webb-Butik
Forskning & ansökan
Gåva till Strokefonden
Utbildning
Nyheter
Filmer
Länkar
Press
Samverkanspartners
Stroke i media
Talande Webb
In English
Sök

 

Strokedagen

Strokedagen arrangeras årligen den andra tisdagen i maj. Då går våra föreningar ut på gator och torg för att sprida kunskap om stroke.

Nästa Strokedag är tisdag den 14 maj 2019

Det här hände:

Förra gången Strokedagen arrangerades var den 8 maj 2018 och temat var prevention.

Såhär såg programpunkterna ut runt om i landet:

BODEN
Strokeföreningen Boden kommer att finnas i entrén på Sunderby sjukhus kl 10-14.

BOLLNÄS
Representanter ur stroketeamet kommer att finnas i entrén på Bollnäs Aleris sjukhus kl 9-14. Information och gratis blodtryck.

BORENSBERG
biblioteket i Borensberg finns informationsmaterial om strokesjukdomen och Strokeföreningen Östergötland. Biblioteket har plockat fram litteratur om stroke och hälsobefrämjande sätt att leva för att undvika att få stroke och annan ohälsa.

BOXHOLM
biblioteket i Boxholm finns informationsmaterial om strokesjukdomen och Strokeföreningen Östergötland. Biblioteket har plockat fram litteratur om stroke och hälsobefrämjande sätt att leva för att undvika att få stroke och annan ohälsa.

EKSJÖ
Strokeföreningen Höglandet Eksjö informerar på Höglandssjukhuset kl 10-15 vid entrén och blodtryckstagning sker vid cafeterian. Kl 19.00 hålls föredrag i aulan.

ESKILSTUNA
Eskilstuna Strokeförening inbjuder allmänheten och strokedrabbade till öppen föreläsning Förebygga STROKE? Prevention....Hur?ABF i Eskilstuna, Fristadstorget, Stora salen kl 13-16.
Föreläsning av överläkare, neurolog, Bo Danielsson, Eskilstuna och Leg. apotekare Gösta Lööf, Eskilstuna. Vi besöks också av strokesjuksköterskan Malin Dalqvist, rehabsjuksköterskan Hanna Falk, psykolog neurorehab, Anna Axberg, konsulent, Anhörigcentrum samt styrelsen för Eskilstuna Strokeförening. Varmt välkomna till en eftermiddag där vi utökar våra kunskaper om strokeprevention.

FAGERSTA
Södra Bergslagens strokeförening hälsar välkommen till Brukshotellet, Fagersta kl 15-17. Mötet är öppet för alla. Föredrag av doktor Mirka Kwiakovska samt av Pernilla Jansson- Underhållning av G-KLAV

FALKENBERG
Strokeföreningen i Halland i samarbete med Strokeenheterna Hallands sjukhus och Regionhandikapprådet i Halland hälsar varmt välkommen till Falkhallen i Falkenberg kl 14.00-16.30. Fri entré.
14:00 Välkomna!
14:05 Strokesurvivor – vägen vidare efter stroke - Anneli Torsfeldt Heikenborn, styrelseledamot, STROKE-Riksförbundet
15:00 Paus - Vi bjuder på frukt!
15:15 Att rädda hjärnceller - Annika Svensson, strokesjuksköterska, Medicinkliniken, Hallands sjukhus Halmstad
16:00 Min erfarenhet, arbete/förening/nätverk - Irene Rosberg, Strokeföreningen Halland
16:30 Avslutning

GÄVLE
Strokeföreningen Gävle finns på Maxi-Ica Gävle. Gratis blodtryckskontroll.

GÖTEBORG med omnejd
Lokalföreningen Göteborg med omnejd bjuder in till föreläsning i Vegasalen, Vegagatan 55, Göteborg kl. 15-18. Föreningen bjuder på förfriskningar och tilltugg.
Vilken hjälp kan strokepatienter få av ortopedtekniker? - Lotta Persson, Ortopedingenjör ger oss svar på denna fråga!
Lars Rosengren föreläser om stroke - Strokeföreningens förtroendeläkare Lars Rosengren kommer och föreläser
Göteborgs handikappridklubb - Margareta Håkansson, leg. sjukgymnast, med. lic, spec i psykiatri och psykosomatik berättar om verksamheten vid Göteborgs handikappridklubb—min traumaverksamhet—hästunderstödd terapi för personer med stroke.

HELSINGBORG
Strokeföreningen Öresund finns på Medicinhistoriska museet, Bergaliden 20, Helsingborg (ramp finns på byggnadens baksida) kl. 11.00-13.30.
11.00-12.00
Föreläsning ”Att förebygga stroke – går det?” - Pernilla Sandgren, överläkare, neurolog och Lena Melander, fysioterapeut, Helsingborg
Föreläsningen är gratis, öppen för alla och ingen föranmälan behövs. Begränsat antal platser. Föreningen finns även på plats i lasarettets foajé kl. 10-14.

KALMAR
Strokeföreningen Kalmar och Strokeenheten på Länssjukhuset finns i Kalmar Sportcenters foajé kl. 9–13. Kom och prata med oss och gå en liten tipsrunda med chans att vinna fina priser.

MALMÖ
Strokeföreningen Malmö, i samarrangemang med VO Neurologi och Rehabiliteringsmedicin (VO NRM) och Patientforum vid Skånes universitetssjukhus, anordnar föreläsning OBS! DATUM! Måndag 7 maj kl 14.00-16.50, Jubileumsaulan, Skånes Universitetssjukhus, (SUS) Jan Waldenströms gata 5, Malmö. Blodtrycksmätning och utställning i foajén på SUS kl 12.00-14.00.
14.00 Kan man förebygga stroke? Eva Ask, överläkare, VO NRM, SUS
14.30 Riskfaktorer och förebyggande åtgärder - Personal från Abels Rehab och Kunskapscentrum levnadsvanor och sjukdomsprevention, SUS
15.00 Paus med frukt och vatten - Utställning i foajén
15.30 Dolda funktionshinder: trötthet, depression, minnesstörningar - Helena Holmqvist, arbetsterapeut och Lena Ek, neuropsykolog, båda från VO NRM, SUS
16.10 Naturen som hälsofrämjande resurs - Anna Maria Palsdottir, forskare, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)
16.40-16.50 Rädda hjärnan - Mats Rosvall, överläkare, VO NRM, SUS
Utställare är Strokeföreningen Malmö, HISO, FIFH, Abels Rehab, Neuroförbundet, Sjukhusbiblioteket SUS, KC Levnadsvanor, Hälsoenheten SUS, Patientnämnden och flera andra.
Välkomna! Fri entré (300 platser), ingen förhandsanmälan.

MANTORP
biblioteket i Mantorp finns informationsmaterial om strokesjukdomen och Strokeföreningen Östergötland. Biblioteket har plockat fram litteratur om stroke och hälsobefrämjande sätt att leva för att undvika att få stroke och annan ohälsa.

MJÖLBY
biblioteket i Mjölby finns informationsmaterial om strokesjukdomen och Strokeföreningen Östergötland. Biblioteket har plockat fram litteratur om stroke och hälsobefrämjande sätt att leva för att undvika att få stroke och annan ohälsa.

MOTALA
Strokeföreningen Östergötland, tillsammans med strokesjuksköterskor från
strokemottagningen, informerar på Lasarettet i Motala, huvudentrén (A-ingången) mellan kl 10-12. På biblioteket i Motala finns informationsmaterial om
strokesjukdomen och Strokeföreningen Östergötland. Biblioteket har plockat fram litteratur om stroke och hälsobefrämjande sätt att leva för att undvika att få stroke och annan ohälsa.

NYKÖPING
Strokeföreningen Nyköping Östra Sörmland kommer att finnas på Hälsotorget, Nyköpings lasarett. Dagen är ett samarbete med strokesjuksköterskan Carin Ström Hedlund och tillsammans informeras om prevention och hälsa. Blodtrycksmätning och tum-ekg för den som önskar. Vi bjuder på frukt och hoppas på många besökare och en trevlig dag.

SALA-HEBY
Strokeföreningen Sala Heby kommer att stå i Gallerian Sala Torg kl 11-14.

SKÄNNINGE
biblioteket i Skänninge finns informationsmaterial om strokesjukdomen och Strokeföreningen Östergötland. Biblioteket har plockat fram litteratur om stroke och hälsobefrämjande sätt att leva för att undvika att få stroke och annan ohälsa.

SKÖVDE
Strokeföreningen Skaraborg (nätverk Skövde) finns på Elins Esplanad i Skövde vid Maxi kl. 13-17. Vår vision är ”Ett värdigt liv efter stroke” och temat för Strokedagen 2018 är prevention och förebyggande. Under dagen deltar två sjuksköterskor med gratis kontroll av blodtryck samt våra medlemmar med personlig information och broschyrer om stroke och rehabilitering. Vi visar också ett bildspel om vår omfattande verksamhet. Alla är välkomna men nya medlemmar är särskilt välkomna!

STOCKHOLM - Folktandvården Bromma Sjukhus
Folktandvården Medicinsk tandvård kommer att stå vid entrén på Bromma sjukhus, Follingbogatan 32 A, och sprida kunskap om tandvård för strokedrabbade.

STOCKHOLM - Södersjukhuset
Föreläsning om stroke - Rädda Hjärnan - Ställ frågor till våra experter!
Du kan lära dig mer om stroke på Södersjukhuset kl 15-16 i Sal Ihre (ingång via huvudentrén). Föreläsningen är gratis, öppen för alla och ingen föranmälan behövs. Begränsat antal platser. För mer information: www.sodersjukhuset.se/stroke

STOCKHOLM - Strokeföreningen i Stockholms län
Utställning och föreläsning på Stockholms Sjukhem, Mariebergsgatan 22, Magnus Huss aula kl 16.30-19.00. Moderator: Kjell Holm, STROKE-Riksförbundet
16.30 Utställningen öppnar
17.00 Verksamhetschef Karin Rudling hälsar välkomna
17.15 "Make my day: Vägar mot nya metoder i förebyggande av stroke och rehabilitering" - Ann-Helen Patomella, Eric Asaba och Susanne Guidetti, forskare vid Karolinska Institutet
18.15 Paus med frukt och dryck
18.30 Nya nationella riktlinjer för stroke - Anna Lord, Socialstyrelsen
19.00 Avslutning
Fri entré, föranmälan behövs inte men antalet platser är begränsat - Välkomna!

STOCKHOLM - Lokalföreningen Norrort
Strokeföreningen Stockholm Norrort kommer att vara på Furuhöjden Hälsa och Rehabcenter i Täby, Enhagsvägen 16, mellan 12.30 och ca 15.

SÖDERTÄLJE
Södertälje Strokeförening finns på följande platser för att informera och vid några ställen finns möjlighet att testa blodtrycket.
Södertälje sjukhus, stora entrén kl 12-15
Lunagallerian, Södertälje utanför apoteket kl 14-17 (blodtryckstagning)
ICA Maxi, Vasa handelsplats Södertälje, utanför apoteket kl 13-16
Tumba centrum, utanför apoteket Kronan kl 14-17

TRANÅS
Information och utdelning av broschyrer på Kronans Apotek kl. 10.00-12.30.

YSTAD med omnejd
Strokeföreningen Ystad med omnejd har parad kl 10.00 från Österports torg till Stortorget i Ystad. Klockan 11-14 finns informationsbord i entrén Ystads Lasarett, Vårdcentralen och Biblioteket.
Den 8 maj Skurup - Informationsbord på Vårdcentralen kl.10-13.
Den 9 maj Simrishamn - Informationsbord i entrén Simrishamns sjukhus kl.10-13.

VADSTENA
Vadstena bibliotek informerar Roland Persson personligen mellan kl 10-12 och lämnar ut informationsmaterial.

VÄDERSTAD
biblioteket i Väderstad finns informationsmaterial om strokesjukdomen och Strokeföreningen Östergötland. Biblioteket har plockat fram litteratur om stroke och hälsobefrämjande sätt att leva för att undvika att få stroke och annan ohälsa.

VÄREND
Strokeföreningen Värend informerar om stroke i lasarettets hälsobibliotek mitt emot cafeterian kl. 10-13. Gratis blodtrycksmätning av sköterskor från strokeenheten kl. 10-11.

VÄRNAMO
Strokeföreningen Värnamo hälsar hjärtligt välkommen till information och blodtrycksmätning på Värnamo sjukhus kl 10-12.

ÄNGELHOLM
Strokeföreningen Nordvesten finns på Ängelholms Lasarett, ingång huvudentrén NYA byggnaden längst upp, kl 13.00-14.45.
13.00-13.45
Föreläsning Prevention -”Att förebygga stroke – går det?” Överläkare Björn Hedström.
Föreläsningen är gratis, öppen för alla och ingen föranmälan behövs. Rundvisning av de nya lokalerna. Begränsat antal platser.

ÖDESHÖG
biblioteket i Ödeshög finns informationsmaterial om strokesjukdomen och Strokeföreningen Östergötland. Biblioteket har plockat fram litteratur om stroke och hälsobefrämjande sätt att leva för att undvika att få stroke och annan ohälsa.

ÖREBRO
Örebro läns Strokeförening hälsar välkommen till föreläsning på Föreningarnas Hus, Ateljén Slottsgatan 13 A Örebro kl 14.00-16.30 med paus för förfriskningar. Programmet riktar sig till medlemmar, anhöriga, yrkesverksamma och andra intresserade. Ingen föranmälan behövs.
14.00-14.45 Riskfaktorer för/vid /efter stroke och vad Du kan göra för att minska dem - Martin Johansson, ST läkare, internmedicin, Lindesbergs lasarett och Pernilla Nilsson, strokesjuksköterska, Karlskoga lasarett
14.45-15.15 FRUKTPAUS med tillgång till Strokeföreningens samlade material och Synergys material
15.15-16.15 Livsstilsförändringar - Bengt Rodin, en äventyrare med egen erfarenhet av stroke, ger oss sin bild av ett värdigt liv efter stroke
16.15-16.30 Hälsofrämjande åtgärder är viktiga att förmedla av en strokeförening men vad är då hälsofrämjande åtgärder? - Inga Blomstrand, specialist i arbetsterapi, ledamot av Örebro läns Strokeförenings styrelse

Utställningar: En utställning från företaget Synergy kommer att finnas på plats. Företaget diskuterar gärna kost och kosttillskott med hälsoprofil. Material om stroke från STROKE-Riksförbundet och Örebro läns Strokeförening.
Skriv ut Skriv Ut-ikon
Måsholmstorget 3, 127 48 Skärholmen
Tel: 08-721 88 20, Fax: 08-721 88 29

info@strokeforbundet.se

Strokefonden pg. 90 05 30-7, bg. 900-5307
Tel: 0200-883131

Organisationsnr: 802009-9332